Exposite te zien van 12 november t/m 13 december 2009

Een expositie met beelden in brons en keramiek van Jitse Sikkema en schilderijen van Anneke Leutscher en Jan Jansma.

 

Anneke Leutscher (schilderijen):
Als je mijn schilderijen bekijkt, lijkt het in eerste instantie dat de stillevens, interieurbeelden en landschappen, concrete waarnemingen zijn. Echter mijn schilderijen berusten niet zo zeer op een weergave van de werkelijkheid, maar meer op een gevoel, een stemming of een gemoedstoestand.
De onderwerpen zijn min of meer een excuus om te schilderen. Kleur, vorm, een evenwichtige compositie en de ''huid'' van het schilderij spelen daarbij een grote rol. Laag voor laag bouw ik namelijk mijn schilderijen op en schuur soms de bovenlaag weer weg, zodat onderlagen weer tevoorschijn komen. Dat is soms onvoorspelbaar en verrassend.

Jan Jansma (schilderijen):
"Duinen en kwelders" dat zijn de motieven, die in mijn werk het meest voorkomen, hoewel uitstapjes naar andere onderwerpen veelvuldig plaatsvinden.
Een tijdloos landschap, dat me inspireert en aanzet tot het maken van schilderijen, een eindeloze bron, waarbij het me voorkomt, dat er een wisselwerking is tussen het landschap dat ik waarneem en de herkenning binnen mezelf, eigenlijk een soort innerlijk landschap.
De vertaling van wat ik zie is in de loop van de jaren meer gerijpt. Ik suggereer in een min of meer impressionistische stijl, maar de "basisvormen" van het landschap wil ik nog wel eens vereenvoudigen en abstraheren. Dit past bij mijn manier van het zoeken naar essenties evenals de keuze van ongestoffeerde landschappen, waarbij de leegheid voor mij eigenlijk een "volheid"is.

Jitse Sikkema (beelden):
Het uitgangspunt van het werk van Jitse Sikkema is de emotie en lichaamstaal van de mens. Om deze zo goed mogelijk in een beeld te vangen, brengt hij de mensfiguur terug naar de elementaire vormen zonder waarde te hechten aan schoonheid en realiteit. Doordat de kunstenaar zich niet laat afleiden door esthetiek en anatomie, krijgen de personages in zijn beelden/sculpturen een zeer eigen karakter.
Ze staan als tekens in de ruimte en bevatten zowel figuratieve als abstracte elementen en de wijze waarop ze balanceren tussen deze twee uitersten creëert een interessante spanning met uitstraling van kracht en vitaliteit.

*****

Openingstijden:
donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 -17 uur.
Kleine Hoogstraat 14, 8911 HE Leeuwarden.
nov/dec 2009 Telefoon: 058 8442545
www.elteha.nl/galeriedekleinehoogstraat.htm

K U N S T K O O P R E G E L I N G

Terug naar de galerie Naar overige deelnemers