Thema-exposite te zien van 20 september t/m 27 oktober 2012 bij
Galerie De Kleine Hoogstraat Leeuwarden

'Passionato'
Met keramiek van Nirdosh Petra van Heesbeen, schilderijen van Arjen Beintema en Janneke Hengst

Petra Nirdosh van Heesbeen:

In 1974 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. Sindsdien werkzaam als zelfstandig keramist. Deelname aan tentoonstellingen in Italie, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Werk in collecties van museum Het Princessehof in Leeuwarden, Groninger museum in Groningen , museum Booymans van Beuningen in Rotterdam. Studiereizen naar Duitsland, Frankrijk, India, Thailand en China verdiepen de eigen werkwijze op het gebied van porselein en steengoed gestookte keramiek. Deze verdieping leidt tot steeds vrijer gebruik van gedraaide vormen .
Uitgangspunt voor al het werk is een op de schijf gedraaide vorm uit gres of porselein. Vervormen, snijden, indrukken, uitrollen, ringeloren en penseelstreken zijn sleutel activiteiten om te komen tot een definitief resultaat. Sporen van het vuur zijn essentieel. Deze komen tot stand door het werk te stoken in gas- of houtgestookte zoutoven.

Janneke Hengst:

Na het afstuderen in 1994 werd het werk opgemerkt door Thom Mercuur. Hij organiseerde de eerste tentoonstelling in 1996 in het Sudergemaal van Nij Beets. Daarna volgden al snel vele exposities in galerieën en musea. Jarenlang heb ik aan de zeedijk gewoond. Deze omgeving is zo inspirerend dat het bijna vanzelf sprekend werd om landschappen als onderwerp te kiezen. De zeedijk het riet ,de slootjes ,de ruimte, het licht alles nodigt steeds weer uit om het te schilderen. In mijn werk ga ik uit van de werkelijkheid zonder de intentie om deze te kopiëren . Soms maak ik een uitstapje naar een ander onderwerp, portret of stilleven maar telkens kom ik weer terug bij het landschap, het blijft me intrigeren om de mystiek van het onzichtbare trachtten zichtbaar te maken met verf op het doek .De verstilling van de tijd rond een oud hokje, het licht van een oneindige horizon achter een dijk, steeds weer die betovering van deze universele schoonheid.

Arjen Beintema:

Arjen Beintema (1965) is autodidact. Hij begon op jonge leeftijd te schilderen met olieverf en raakte al snel gefascineerd door de werken van de oude meesters. Zo maakte hij voor een wedstrijd die was uitgeschreven door het Fries Museum, een kopie van Rembrandt's "Saskia" en won daarmee de eerste prijs. Hij was toen twaalf jaar. Daarop kreeg hij meteen diverse opdrachten. Hij bestudeerde de compositorische opbouw en de licht- en kleurbehandeling in de werken van allerlei grote schilders en kreeg zo de instrumenten in handen om eigen composities te maken. Elk schilderij begint bij hem vaak met de nieuwsgierigheid naar de werking van een bepaald effect. Arjen schildert altijd uit het hoofd. Zijn schilderijen worden zonder schets of voorstudie direct met acrylverf op het paneel geschilderd. Werk van Arjen Beintema hangt onder andere in het Hannemahuis in Harlingen. Baron R. van Voorst tot Voorst gaf hem opdracht voor een aantal schilderijen.

*****

Open tijdens exposities:
Donderdag-, vrijdag- en zaterdag van 13.30 -17 uur, overige dagen op afspraak.
Kleine Hoogstraat 14, 8911 HE Leeuwarden.
Telefoon: 058 8442545 Contact: Giny Hopster
www.elteha.nl/galeriedekleinehoogstraat.htm

K U N S T K O O P R E G E L I N G is A A N W E Z I G

Terug naar de galerie Naar overige deelnemers