Thema-exposite te zien van 2 augustus t/m 8 september 2012 bij
Galerie De Kleine Hoogstraat Leeuwarden

Nieuw Klassiek
Met werk van drie kunstenaars afgestudeerd aan de Klassieke Academie
te Groningen. Olieverf en houtskool op linnen van Marian Gerrits en olieverfschilderijen van Ans Smits en Aly van der Wal, aangevuld met beelden van Wim Gerrits

Marian Gerrits:

"De Denker denkt weer", was de slogan die het Singer Museum vorig jaar hanteerde toen Rodin's "Denker"- hersteld na zwaar beschadigd te zijn geweest - daar weer in volle glorie geëxposeerd werd.
Het inspireerde mij tot een reeks tekeningen die ik "Overpeinzingen" noem. Het zijn portretten van mensen die niet echt poseren en geen contact lijken te hebben met de toeschouwer. Ze zijn ver weg en in gedachten verzonken. Het is een serie geworden van enkele schilderijen in olieverf op linnen en een aantal tekeningen vervaardigd in houtskool op linnen. Dat laatste lijkt een nogal ongebruikelijke combinatie van materialen die ik echter aantrekkelijk vind door de vele nuances en variaties die ik er mee kan weergeven.

Ans Smits:

Ans Smits was al actief als kunstenaar, toen ze in 2005 begon aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen. In 2011 studeerde ze af. De grootste uitdaging vindt ze momenteel in het portretteren van mens en dier.
Ans zelf: "Een houding, emotie, interactie, kleur, bijzondere kop, bepaalde blik, lichtval, het prikkelt me, inspireert me en ik wil het vastleggen. Ik kijk en interpreteer, ik haal het naar me toe, filter, kies en geef weer. Het wordt een spel van toetsen in een ruimte, van vlakken en lijnen, van donkere en lichte tonen, van warme en koude kleuren. Mooi om blij te worden van het resultaat, zo heb ik het gezien...".

Aly van der Wal:

Met verwondering en respect kijk ik naar het landschap. De ongereptheid van het wad. De wisselwerking tussen land, water en lucht en dan met name het licht dat de grote tovenaar is. Het is voor mij een intieme benadering van dit gebied. Het landschap wordt door mij niet ingekaderd, de voorstelling loopt door. In mijn vorige studie, Academie Minerva, zette ik het landschap om in grafiek, in de vorm van acrylaat-diepdrukken. Nu gebruik ik zelfgemaakte eitempera, wat voor mij een heel nieuwe ervaring is om mee te werken. Als de druk te hoog wordt, soms even, rijd ik enkele kilometers door de uitgestrekte polders die mij scheiden van de zeedijk, om daarachter op het wad de stilte en ruimte te vinden die voor mij heel rustgevend werkt. De impressies die ik dan op doe zullen ergens in de tijd omgezet worden in beeld.

*****

Open tijdens exposities:
Donderdag-, vrijdag- en zaterdag van 13.30 -17 uur, overige dagen op afspraak.
Kleine Hoogstraat 14, 8911 HE Leeuwarden.
Telefoon: 058 8442545 Contact: Giny Hopster
www.elteha.nl/galeriedekleinehoogstraat.htm

K U N S T K O O P R E G E L I N G

Terug naar de galerie Naar overige deelnemers