Exposite te zien van 7 februari t/m 16 maart 2013 bij
Galerie De Kleine Hoogstraat Leeuwarden

Met keramiek van Henneke Chevalier en schilderijen/tekeningen van Veronica Berkvens, Rietje J. Huijser en Eddy Sikma.


Henneke Chevalier:

Henneke Chevalier vindt de inspiratie voor haar keramische werk in architectuur en landschap. Zij kiest voor een abstracte vormgeving. De gladde oppervlakken en strak afgewerkte vormen geven de objecten een monumentaal karakter. Klei is een moeilijk te hanteren materiaal. Het is dan ook een uitdaging om juist met dit materiaal de vormgeving tot stand te brengen. Het werk wordt opgebouwd uit platen klei die aan elkaar gemonteerd worden, al dan niet aangevuld met gedraaide onderdelen en gevormde elementen. Haar fascinatie voor geometrische vormen en patronen komt vooral ook tot uiting in de gestileerde kleurige decoraties. De glazuren ontwikkelt zij zelf en het werk wordt gestookt in een elektrische oven op 1100░.Veronica Berkvens:

Werken is kijken, noteren, schrijven en beschrijven, en verwerken tot schilderijen.  Altijd is de natuur en het “buiten-zijn“ de basis. De wisseling van de seizoenen , met de daarbij behorende wolken en kleuren de altijd -durende kringloop van het bestaan, geboren worden en ook sterven. Al deze facetten komen samen in mijn werk. Deze keer heb ik ervoor gekozen om kleine schilderijen te maken. Thematisch zijn ze vergelijkbaar met het grotere werk. Ik ben een schilder van landschappen,  stads-en riviergezichten. Dat is terug te vinden in deze werken, maar er zitten ook kleine “toevalligheden” tussen. Ze zijn gemaakt met dezelfde ruime penseelstreek en het zelfde kleurgebruik, melancholisch van sfeer.

Rietje J. Huijser:

Mijn “taal “is niet het woord maar het beeld. In het beeld kan ik laten zien wat me bezighoudt, en dat is eigenlijk heel eenvoudig. Het is het leven zelf, de liefde van mens tot mens , de liefde voor de mens. Kortom, het is de liefde voor het LEVEN. Daarom teken en schilder ik bij voorkeur ongedwongen, onbespiede momenten. Een gebaar, een beweging, een klein detail roept “iets“ bij me op en dat wil ik vastleggen.
Het leven zelf is dus mijn inspiratiebron. Daarom teken en schilder ik portretten, hak ik in steen, werk ik “naar het leven” in mijn atelier, op straat, in een muziekzaal, om het even waar.

Eddy Sikma:

Eddy Sikma exposeert al 30 jaar in, Ún buiten Friesland zijn landschappen en havengezichten. (onder andere Singer Museum, Laren - Galerie Bonnard, Nuenen - Museum Drachten) Naast zijn schilderijen stelt Eddy de laatste tijd ook regelmatig zijn tekeningen tentoon. Bijvoorbeeld de bouwputschetsen van het Leeuwarder Zaailand in de Friesland Bank. Ook waren er tekeningen te zien op zijn jubileumtentoonstelling  bij Galerie De Vis, Harlingen. De tekeningen maakt hij van plaatsen in heel Nederland, maar met name in Groningen en Friesland. Het zijn landschappen, havens, stads- en dorpsgezichten in inkt op papier. Het werk kenmerkt zich door een vlotte weergave, soms bijna kalligrafisch, soms meer doorwerkt. De tekeningen worden (dit in tegenstelling tot de schilderijen) bijna altijd ter plekke gemaakt.

*****

Open tijdens exposities:
Donderdag-, vrijdag- en zaterdag van 13.30 -17 uur, overige dagen op afspraak.
Kleine Hoogstraat 14, 8911 HE Leeuwarden.
Telefoon: 058 8442545 Contact: Giny Hopster
www.elteha.nl/galeriedekleinehoogstraat.htm

K U N S T K O O P R E G E L I N G

Terug naar de galerie Naar overige deelnemers