Schilderen / tekenen en grafiek


ATELIER-PAGINA VAN:

Naam: Johan Haantjes
Atelieradres: Winterakoniet 30
Postcode/plaats: 8935 JR Leeuwarden
Tel: 058 - 2884932
Mail: Johan Haantjes

Atelier Johan Haantjes

Johan Haantjes

Friesland onderscheidt zich vaak van andere provincies door het eigenzinnige karakter. Of het nu de koeien zijn, de Elfstedentocht of de bijzondere luchten. Het is naar de bescheiden mening van veel Friezen "krekt in bytsje oars". Een understatement voor net iets beter. Ook die 'bescheidenheid' siert hen, vinden zij en maakt deel uit van het nationale karakter van de Fries. Het is naar mijn mening dan ook heel opmerkelijk dat er ook echt bescheiden Friezen bestaan. Het zijn er niet veel maar een ieder die ooit eens persoonlijk kennis heeft gemaakt met Johan Haantjes weet precies wat ik bedoel. Johan Haantjes is een kunstenaar die het niet moet hebben van het grote gebaar. Hij weegt zijn woorden en als het kan zwijgt hij liever. Als er toch gepraat moet worden dan liever met het penceel. Dat is de taal die boven elk verbaal geweld uitstijgt.

In zijn schilderijen spreekt DE JOHAN HAANTJES. Daarin en daarmee vertelt hij wat hem bezig houdt. De inspiratie wordt soms op onverwachte ogenblikken gevonden zoals tijdens een bezoek bij een bevriende verfmaker die de aanleiding was om nieuwe wegen in te slaan. De stillevens komen er en heel voorzichtig komt er een kerkje of bouwvallig schuurtje in beeld. Maar altijd gesitueerd in dat zo vertrouwde Friese landschap. En dan...... dan is er het Wad. De rode draad in het oeuvre van Johan Haantjes.De verstilde wadgezichten waarin de essentie van het Wad is wordt teruggebracht naar dat unieke moment dat héél soms ook zelf kan worden ervaren bij een bezoek aan het Wad. Een existenciële bijna mystieke ervaring die door Haantjes op het ultieme moment is begrepen en door hem op het doek is vastgelegd. Het is zijn moment, zijn triomf, zonder enige twijfel maar ook al is het zijn persoonlijke ervaring hij laat de toeschouwer ook meegenieten. De introverte Haantjes laat met een groots gebaar het Wad spreken. Je kunt nog net niet die heerlijke zeelucht ruiken, het zeewier, maar als je goed luistert dan hoor je het krijsen van een eenzame meeuw .......

Johan Haantjes is autodidact (dit is in Friesland haast een voorwaarde om een goed Fries kunstenaar te kunnen worden). Johan Haantjes is éénling. Een Haantjes herken je direct. Hij is wars van trendy stijlen en houdt vast aan zijn stijl, zijn taal. Wil je met hem communiceren dan zul je zijn taal moeten spreken dat wil zeggen van zijn schilderijen moeten houden. Ik denk dat ieder mens die het Friese landschap kent en bewondert geen woordenboek nodig heeft want in zijn schilderijen spreekt Johan Haantjes een ieders taal. Sterker nog, als je er open voor staat dan praat hij je de oren van het hoofd. Drs. Henk Wesseling.

Informatie kunstwerken:

Klik op de foto's voor meer informatie
Klik op de foto's voor meer informatie

Terug naar kunstenaars indeze rubriek Naar kunstenaars in deze rubriek Naar overige deelnemers