Fotografie

ATELIER-PAGINA VAN:

Naam: Ellen Floris
Adres: Nieuwebildtdijk 220
Postcode/plaats: 9076 PM St. Annaparochie
t. 06 1441 06 07
e. info@elbowworks.nl
i. www.elbowworks.nl

 

 Deelnemer expositie 'Veelzijdige Vrouwen' bij Galerie De Kleine Hoogstraat te Leeuwarden van 26 februari t/m 11 april 2009

Ellen Floris

Eind 1999 ben ik aan de Nieuwebildtdijk komen wonen, op een steenworp afstand van de zeedijk met daarachter het wad. Sindsdien ben ik verslingerd aan dit fascinerende natuurgebied. De enorme wolkenluchten in alle kleurschakeringen - grijs, blauw, zwart, roze - boven een weerspiegelend wad, de oude dijken met hun karakteristieke huisjes, de akkers met pas geploegde vette klei, de velden vol bloeiende aardappelen, de ruimte, de leegte, de stilte - ik raak er nooit op uitgekeken.

In mijn andere onderwerpen zoek ik naar het kleine, het gewone. Door kleurgebruik, compositie en oog voor detail breng ik de schoonheid van het alledaagse op een verstilde, vaak vervreemdende manier in beeld. Ik ben gefascineerd door water en glas. Weerspiegelingen, de weerkaatsing van licht en de kleuren die de omgeving aanbrengt: ik probeer het te vangen met mijn camera. Deze foto's liggen vaak op de grens van figuratieve en abstracte fotografie.

In 2010 ben ik voor mijn werk beloond met het keurmerk Waddengoud, een erkend streekkeurmerk voor duurzame producten en diensten uit het waddengebied.

Gerrit Jan Zwier, reisboekenschrijver en bedenker van het begrip 'noordelijk gevoel', schreef over mijn waddenfoto's: "Zelf ben ik vaak op zoek geweest naar de hoge romantiek van de wadden. Ik heb diverse waddenschilders bezocht, maar nergens had ik de neiging het doek binnen te willen stappen om met het landschap te versmelten. Tot ik een galerie bezocht bij Zwarte Haan, aan de rand van de Waddenzee. Daar was het ineens weer, op de foto's van Ellen Floris: de zuigende werking van het weidse natuurlandschap, de ervaring van het sublieme, die dreigende luchten met veel kleur."

De Leeuwarder Courant schreef in 2009: "Het Waddengebied intrigeert niet alleen kunstenaars, iedereen die even langs de dijk omhoogklimt zal, zeker de eerste keer, verzuchten: ah, wat mooi en wat stil. Het is aan de kunstenaar om je anders te laten kijken en je te attenderen op zaken die je misschien ontgaan. Dat valt niet mee bij een gebied dat al zo vaak van alle kanten bekeken en vastgelegd is. Maar de foto's van Ellen Floris brengen je wel degelijk even in die andere wereld. Ver van al het menselijke rumoer."

De foto's hebben een oplage van 10 stuks en zijn in meerdere formaten verkrijgbaar. Zie C.V.

Informatie kunstwerken: Klik op de foto's


Klik op de foto's voor meer informatie.
  


Terug naar kunstenaars indeze rubriek Terug naar kunstenaars in deze rubriek
Naar overige kunstenaars